Number 9

Älskar Janne Josefsson och hans avslöjande reportage. I slutet av 80-talet bodde jag i Kortedala och såg hans granskande program om A-laget på torget. Hur dom skulle hitta nåt meningsfullt att göra, mer än att stå i en skogsdunge och supa. Man ordnade en lokal och fick ut många av missbrukarna på aktiviteter på dagarna vilket var bra. En eldsjäl hette (tror jag) Stefan och var en f.d. missbrukare. Han organiserade och höll i kontakterna. Intressant reportage, speciellt för mig som kände igen många av ansiktena i och med att jag själv bodde i området. Programmet  gick i repris för ett tag sedan och man följde upp och tog reda på människornas livsöden. Någon hade vunnit storkovan på Lotto, slutat dricka, och ordnat upp mycket i sitt liv. Man undrar hur många som kan ta sej upp ur träsket - och hur stark en människa kan vara? Många hade givetvis strukit med - men några hade klarat sig och gått vidare. Imponerande! Men av alla dessa människoöden som gestaltades i programmet, så var det EN människa som tog priset - och det var Stefan. Janne Josefsson letade upp honom, och han blev hembjuden dit han bodde idag, en villa på okänd ort. Frågan blev ju hur han lever sitt liv idag. Han berättade att han var arbetslös sen en tid tillbaka och ekonomin var i botten.
 - Jag ser att du har småbarn också, säjer JJ. Hur många har du?
 - Jag har nio! svarar han.
 - Nio?? Jaha, det var många du hunnit med!
 - Ja! Med nio olika kvinnor!
(Janne Josefsson blir tyst. Jag blir tyst. Jag tänker, men får inte ihop det.)
 - Men vänta! Skojar du med mig? Nio barn med nio olika kvinnor?
 - Hehe..ja! Så har det blivit....
Än idag så kan jag inte få ihop den ekvationen. Rent teoretiskt så är det inga konstigheter - och egentligen inte i praktiken heller. Eller? Vänta nu! Hur trovärdig är man inför kvinna nr 8 ex.? Hur förklarar man för kvinna nr 7, att det inte kommer att bli någon 8? Nr 9? - Det ska inte hända igen!!! Lovar!!
Jag tänker nog konstigt - men allt detta får mig osökt att jämföra med ett e-mail jag fick i veckan, som handlar om ens lösenord på nätet. Hur "lätt" det är att knäcka om man endast har 3 bokstäver i sin kombination. Hur lite svårare det sedan blir med 4 bokstäver. 5, 6 & 7, och hur sen kurvan stegrar sig uppåt, för att till sist sluta med att vara i princip "omöjligt".
Så säkert är ditt lösenord
Lösenordets längdMed alla teckenBara små bokstäver
3 tecken0.86 sekunder0.02 sekunder
4 tecken1.36 minuter.046 sekunder
5 tecken2.15 timamr11.9 sekunder
6 tecken8.51 dagar5.15 minuter
7 tecken2.21 år2.23 timmar
8 tecken2.10 århundrade2.42 dagar
9 tecken20 årtusenden2.07 månader
10 tecken1,899 årtusenden4.48 år
11 tecken180,365 årtusenden1.16 århundrade
12 tecken17,184,705 årtusenden3.03 årtusenden
13 tecken1,627,797,068 årtusenden78.7 årtusenden
14 tecken154,640,721,434 årtusenden2,046 årtusenden
Som slutord så vill jag bara säja att jag naturligtvis inte tycker bu eller bä om någon (för det finns säkert någon som tycker att jag inte ska ifrågasätta). Detta är ett konstaterande. Killen imponerade på mig med sitt engagemang för sina polare med missbrukarproblem - all heder åt honom!!! Men det jobbet han utförde "där" är ojämförbart, i mina ögon, mot det han lyckades med åren efteråt. Sen må han både ha "det" och talets gåva.  (P.S. Barnen på bilden är har inget med inlägget att göra)

Pling! -Kom å sätt dej, maten e klar!

En kompis berättade för mej för ett tag sedan, att han hade en lysande ide´. En uppfinning som skulle revulotionera. En microvågsugn - med inbyggt TV i luckan. Problemet vara bara själva luckan. Skulle TV:n klara värmen? Hm! Ja han "jobbade" på det. Och jag fick inte säja nåt. Inte till någon. Härom dagen så kom jag på en egen ide´, som kanske skulle sälja. En röststyrd microvågsugn. Själv ser jag inte nödvändigheten med TV:n. Nåt för ung(n)karlar, kanske? Nej, för en "outsider" så tror jag röststyrningen skulle vara intressantare....- PLING - Kom o sätt dej! Maten e klar!
Skulle vilja utveckla den lite längre. Till Den NYA MICRON - DIALOG!
-
Pling! Kom o sätt dej - maten e klar! - Jaja, jag kommer....strax! - Nej NU! Med en gång! - Kan jag inte få göra färdigt de jag håller på med först??? - Nej! De hinner du efteråt...maten kallnar!!!! - Jajaja, himla tjat! Jag kommer väl dåååå....!
Om det sen gick att få bort det där trista "plinget" och ersätta med endast röst - så skulle ugnen bli en given hit! Den skulle inte bara servera maten varm - utan även innehålla det obligatoriska "tjatandet"!

Ja e på gång...


Att det ska till en sån här liten plastgrej för att man ska börja röra på sej lite. Det trodde jag inte för 15 år sen. Men så verkar det vara. För sporrad vill man ju bli. Iallafall jag. Hade visserligen nån innan, men nu delade vår stadsdel ut sådana till anställda inom kommunen -  smart sätt för dom att låta oss bli hälsosammare. För tävling e de åxå.

En helvetes väg!

En helvetes väg! En helvetes ramp. Om det var något jag hatade som nyanställd 16-åring på detta snabbköp - så var det denna rampen. Jag kan nästan dra mej till minnes, hur min kompis (fick hans anställning när han slutade) viskade i mitt öra: Jobbet e OK, men putta vagnar e jobbigt!!! Och det var det. Började väl med 10 men klen som man var, så hamnade man väl på 6 st. Jag minns inte det exakta antalet, tyvärr. De borde jag ha gjort. För visst - han hade rätt. De VA tungt. Och jag hatade att behöva gå ut. I regn, snö, kyla, mörker, knagglig is och livsfarlig halka. Och alla stekheta sommardagar var inte bättre. Men efter en tid, så fick jag in "snitsen". Jag blev faktiskt lite haj på puttandet - och jag blev vän med vagnarna. Rampen står kvar idag - 32 år senare! Butiken är flyttad sen några år tillbaka, och nu lär nu inrymma nåt bönecenter för muslimer. Jag åkte dit och tog bilder i sept 2005, alltså exakt 30 år efter att jag tog anställning där. Hade hört att det skulle rivas och ville föreviga det. Av allt "russel" man sett genom åren - fanns givetvis ingenting kvar. Tomt och öde. Jag gick upp på rampen och tog en bild, och såg mig som liten 16-åring kämpa för livet. Fick faktiskt en förnimmelse av Auschwitz.

Tiden & Huset

Jag bläddrar bland bilderna i min dator - och tittar lite xtra på en bild jag tog 12 dec 2005. Den föreställer ett stort klumpigt, fult & gult hus. Solen har precis gått ner och det har börjat skymma. I detta huset är jag född (jaja på BB). Frånsett att jag under några år bodde i andra lägenheter - så bodde våra föräldrar kvar. Tills den dagen vår mamma dog, 2 april 1982. Samma dag flyttade vår pappa. 8431 dagar, dryga 23 år (min ålder 1982). Jag återvände 2005 för att ta denna bilden - och ser då att det är 23 år senare. Närmare bestämt 8679 dagar har förflutit sedan flytten. Jag funderar: Så när som på 248 dagar - så är det 23 år. Jag kan inte bestämma mig om jag upplever att dom "första 23 när jag bodde där" är längre, än dom som nu har förflutit sen vi flyttade.Tiden är abstrakt......

Outsidern´s semester

Finns det verkligen någon mening med att åka på semester på tu man hand? Nej säger en del, nja säger jag. En "outsider" får aldrig stå rådlös. 2005 var en het sommar, och hett ute, betyder hett inne i min lägenhet - efter några veckor i solen. Sånt är läget där jag bor. Hade börjat jobba vaknatt i början på året, och semestern föll väl inte in där andra hade sin. Trots allt, jag har en bil - och jag kom ut!! Det var Bohuslän ena dan, och Halland den andre. Jag njöt av stunderna och jag funderade ett tag på en längre rutt - men mot kvällningen, när det var dax att sova ensam i bilen, kände jag mej uttråkad på mej själv - och styrde kosan hemåt. Körde aldrig längre än 10-15 mil åt vardera håll, för att jag skulle orka med att köra hem när mörkret fallit på. Det var "ganska" skönt - men ensamt. När jag vandrade på bryggan i Grebbestad - funderade jag på hur ensamseglare bär sig åt. Längre stunder, med sig själv som enda resekamrat. Man kan ju inte precis fly från sin kropp, när man tröttnat på sitt sällskap. Men tack o lov, så kom "vi" överens. Man måste ALLTID tänka positivt - och en husvagnsdragkrok på Biltema kostar 1400 kr. Jag åt glass får dom pengarna.

OUTSIDER!

En helt ny värld öppnade sig för mig idag! Jag är en
OUTSIDER! Efter att ha pendlat i snart 50
år mellan hopp o förtvivlan. Skönt att äntligen ha fått en diagnos!!! Hur ofta har man inte börjat
sin morgon framför badrumsspegeln, och tänkt - fan va ja e normal! (i sanningens namn, så
tycker jag nog att jag åtminstonne ser ganska normal ut). I trynet alltså. Men jag kan inte se
min insida och jag kan inte känna av mitt beteende. Och vad ofta man trott att man skulle
"passa in". Någonstans. (de tror jag iofs att jag gör. Men bara för en kortare stund, och inte
som något livslångt projekt, precis). Det gör nämnligen inte en "outsider". Någon som inte
hör hemma i något större sammanhang. Jo! Kortare, då. En "outsider" lever sitt eget egoistiska
 liv. Har tränat upp det genom många år av oberoende och "icke nödvändig - mer än i små doser".
En "outsider" har inga större förpliktelser till någon eller något, av helt naturliga skäl. Man
bygger inte gärna upp något vidare förtroende med en sån, (kan vara bra att veta) Man
kommer sällan i gräl eller träta med en "outsider" - eftersom man vet att man inte skapar
någon djupare kontakt med personen - utan kan glatt besöka honom en annan dag då
han förhoppningsvis lugnat ner sig. En "outsider" är nödvändigtsvis inte så nödvändig.
Mer än för sig själv. (men låt honom tro annat). En "outsider" förväntas också klara av och
hantera det mesta själv. Född OUTSIDER - de får jag väl skriva in i passet då?
En "outsider" får också ofta höra att han "visst är normal" - att det är tillfället som inte dykt upp
 -  och att "en vacker dag så...". Men en äkta "outsider"  vet annat.
Det är ödet. Ödet  formar en människa till en extra ordinär OUTSIDER. Alla är vi olika och det
får även en "outsider" som jag - acceptera.  

SANT vs FALSKT

"Outsiders" är en samling kvinnohatande mullimansgrisar som öppnar upp sitt tryne!
Falskt! Statistiken visar att 97.3 % av äkta män i förhållanden, är mullimansgrisar (förmodligen just därför som dom är gifta). Det är dom som har erfarenheten av kvinnor. Det är dom som vet vad dom pratar om.


"Outsiders" tänker bara på sig själva!
Både sant och falskt! En människa måste ju tänka ibland, och oftast då på den som står närmast.


"Outsiders" är osociala egoister!
Falskt! Nejnej och åter nej. Men för att vara social, så krävs det att man åtminstone är två. Minst.


"Outsiders" blir missförstådda ibland!
Sant! Visst blir vi det! Det blir även "insiders". Fast vi blir nog det oftare, ja.


Det finns visst speciella "insiders"!
Sant! Fast "outsiders" är förmodligen överrepresenterade i den kategorin. Det är just därför som vi blir "outsiders".  

En "outsider" fungerar inte i några sociala sammanhang!
Falskt! Jodå! Trots brist på acceptans från omgivningen så kan en "outsider" ha utvecklat många förmågor, som kan imponera och områdena kan ha en stor bredd! En nutida "narr", som ger stunden en viss tillfredställelse!

(uppdateras efterhand)


FAQ

Är det farligt att vara en "outsider"?
Nej. Det viktigaste är att du accepterar det. Kom ihåg: Det är inte du själv som gjort dej till en "outsider". Du är formad av ödet och till stor del även av omgivningen. (även om omgivningen anser det motsatta). Farligt kan det ju vara om du blir akut sjuk i hemmet, men oftst har du väl telefon? Brist på alibi vid ev misstanke av brott, är också något som kan vara allvarligt.


Kan outsiders leva ihop med "normala" insiders?
Oftast inte. Inte i längre perioder iallafall. Det faller på sin egen orimlighet.


Varför?
För att man är en "outsider".


Umgås outsiders med insiders?
En "outsider" ser inga som helst problem med att umgås med insiders. Inte vice versa heller, men p.g.a. att "insiders" levnadssätt bygger på "tvåsamhet", så fungerar endast kortare kontakt.


Hur vet man att man är en "outsider"?
Om du öppnar ditt kylskåp och tittar, så är det lätt att avgöra. Du semestrar själv etc. Upplever dig som ett 5:e hjul (bil) 3:e hjul (cykel) Har du sen vaknat ensam i din säng i över 20 år, så har du med råge fyllt dina kriterier.


Kan en "outsider" konverteras till en "insider"?
Vissa försök är gjorda med blandade resultat. En outsider är ett resultat av ödet och omgivningens signaler.


Finns det "outsiders" som tror dom är "insiders"?

Oh ja! Överallt!!! Mängder av folk går omkring dagligen o tror att dom är "normala insiders", och att dom en dag ska kunna leva ett normalt familjeliv. Till slut är det oftast omgivningens signaler som får en outsider att inse fakta. En outsider brukar åxå se en helhet och till slut inse sin position i samhället.  Sedan är det bara att acceptera och leva efter det. Och när man väl gjort det, så brukar det inte stöta på några problem.


Strider inte en outsiders levnadssätt mot naturens utveckling?
Givetvis gör den det! Men bögar är väl också människor?

Hjälp! Jag vaknade kl. 13.30 i e.m. och insåg att jag inte hade någon brevid mej! Känner mig utstött och ensam! Vad göra? P.S. Är jag en "outsider" nu? Jan, 31
Ta det lungt! Slappna av! Tänk efter: Sa inte gumman att hon skulle sova över hos en väninna igår? Jo! Då kommer hon förmodligen hem snart!


Kom hem från en 4 veckors ensamsemester igår till en öde lya. Kylskåpet tomt, obet räkningar i travar, ostädat, inga samtal på telesvar. Kurt, 46
Av din ålder att döma, så ligger du i riskzonen! Men du nämner inte tidsrymden. Om vi pratar ett tomt kylskåp i 2 decennier, så ger det en annan bild, Kurt. Även du, ta det lungt. Du kanske måste inse realiteten. Var inte rädd utan lyssna på ditt eget hjärta. Bejaka dig själv och kliv över tröskeln, in i en "outsiders" värld.

Hej! Min polare säjer att han är en "outsider", eller åtminstone vill bli! Hur ska han gå till väga? Patrik, 20
Du! Om han är i din ålder så invänta 30 år och se hur han har blivit. En "outsider" är inget man vill bli. Det är något man utvecklas till genom åren, fram till sitt slutgiltliga erkännande som bygger på ett socialt mönster. Grunden är bestämt i generna, fast det är naturligtvis inget man känner av i din ålder. Man kan känna sig "speciell" ändå! En "outsider" skall för övrigt inte förväxlas med t.ex. "ensamnörd", "byfåne", "tokdåre" eller en ren och skär "idiot". En "outsider" har hög status. Trots sin missanpassning.

Hej Outsider! Jag är dryga 18 år och ser min framtid som en mamma till många barn i en stor härlig familj! Hur vet jag att jag inte är en "outsider"? Jag menar, då faller ju allting? Kicki, 18
Tyvärr, så vet man ju inte det. Allting är bestämt, allting har en mening, när ödet vill. Det jag kan uppmuntra dig med, är att endast 5 % av kvinnor som är "outsiders", behöver tänka annorlunda. Om det nu skulle visa sej att du är en "outsider", så märker du inte av det förrän längre upp i åldern och då gäller det att "hålla ihop". Men som sagt, för kvinnors del så ser det annorlunda ut. Tvärtom, för en man som är "insider" och som är gift med en kvinna som är "outsider", ser oftast det som en krydda i äktenskapet.

Hur kan man välja bort sin omgivning?
Regel1! En "outsider" väljer aldrig bort något/någon om han inte själv blivit bortvald. Därifrån utgår man sedan.

(Uppdateras efterhand)


Ute på nätet

Har tagit tusentals bilder med min digitalkamera vid de här laget. Men en är för mig lite speciell. Har väl blandade känslor inför motivet. Kanske just därför. Hjälpte en vän i aug -04 med att tömma en vedbod i Tumleberg. I fönstergluggen (utan fönster) ser han då denna guds skapelse. Jag slänger upp kameran som hastigast och tar 3-4 bilder. Motljus blev det naturligtvis (autoblixt), svart spindel mot blå himmel, effektfullt iofs. Inför sista bilden sätter jag på blixten, kryper närmare....och....KLICK!!!!! Där satt han! (hatar dessa kryp)

Konversationen för 100 år sedan

Här en bild på min farmor,  förmodligen tagen för c:a 100 år sedan. En detalj av ett skolkort. Hon va då 7 år och av uttrycket att döma, första gången hon ser en kamera. F.ö uppvuxen på en ö i Bohuslän. Hur lät det när hon lekte med sina jämnåriga kamrater? Jag fantiserar att hon satt nere vi sjökanten, och en kamrat kommer fram och föreslår att dom ska leka.
- Hej H! Vill du va mä mäj?
- Ja di går vill bra. Va schka vi djö då?
- Far min har byggt en segel bått i tre. Han skar ud den ur en schtobbe vi hade leggandes på tömmta.
- Ja vi kan schtöpp den i schönn å se öm den flyder? De i rolitt di! Men senn måst ja gå hjem - maden e klar röpp mor.....!
         I dagens Sverige, så diskuterar man inte om en gammel träbåt flyter eller inte. När man idag är sju år å uppåt - då har allt utvecklats till ett mer delikatare problem. En helt annan värld......

Freesco-problem

Föreslår att du kör ett fast internt nät. Till att börja med åtminstånde. Ska du köra DHCP internet så måste du lägga upp en DHCP-server det kan iofs freesco sköta om du vill. Freesco:n kommer ut på internet i varjefall???
Ex. 192.168.1.x där x är valfritt tal mellan 1-255 fast inte samma på olika maskiner. Nätmask 255.255.255.0. Default Gateway : Freescos interna IP. Vanligt att man använder första numret i serien (192.168.1.1). DNS osv måste du också ha.

När du bootar upp freesco:n, får du ok från både eth0 och eth1? Om inte så hittar inte den kanske korten...
Förresten, under ikonen "nätverket" skall du inte kunna se din freescodator. I alla fall inte om du inte kompletterat den med en sambaserver. Däremot borde du kunna pinga det interna nätverkskortet på den om du har satt ip och nätmask rätt på datorn du sitter vid.
Freescon´s nätverkskort mot Internet kör DHCP, likaså klienterna och servern. Ska jag köra DHCP även på Freescon´s nätverkskort mot hubben?
Har du kontankt med internet i freesco? Telnetta dig in och prova att pinga din gateway hos din ISP. Kontakt?
Sedan skall du väl inte ha dynamisk ip på eth1 (ditt interna kort?) utan sätt t.e.x. 192.168.0.1 eller 1.1. Däremot är det väl en bra ide att konfigurera DHCP:n i Freesco så att dina interna datorer får dynamiska ip.

Medel-Simpsons

Reflekterar lite på hur sällan ordet "medel-svensson"  kommer upp på tapeten. I mina yngre dagar, så minns jag att de var ett frekvent begrepp. Det stod för statistik, medelvärde, tabeller, standard osv. Hur många heter Svensson idag? Finns det statistik på det? Hur ser dom ut idag? Förmodligen ingår samma ingredienser som för 30 år sedan: En st kombi (kanske 2 idag), en st man, en st fru, 3,2 st barn, en st villa, en st Golden Retriever, en st Polarvagn bla, bla, bla. Medel-Svensson blev nästan ett skällsord och de va lätt att ta till det mot någon, när man ville tala om att personen va uddlös, tråkig - en siffra i statistiken. "Svensson" lever vidare idag, fast jag hör inte så mycket om dom. "Svensson" fick Svenssöner. Ibland så nämns dom i ett reportage i Rapport. Kanske beror det på att jag inte känner så många. Annars, i min ålderskategori, så borde de vara "var mans livsstil". Att bli en "svensson" är givetvis ingen lätt uppgift.  Utan en hedersvärd sådan. Ett mål. Något man jobbat stenhårt på - vilket innebär förpliktelser och tungt ansvar. Planering och framförhållning. Kanske även lite gemenskap också. Och umgänge. 2,1 ggr i veckan, för det finns ju statistik på DET med. Inte för ofta - men heller inte för sällan. Lagom. Kanske ser "statistik-Svensson" lite annorlunda ut idag ändå? Kanske e de just därför som jag så sällan stöter på några? Var är ni? Hallå? Simpsons? Hallå....!   

Spela eller banka?

Jag började spela trummor i maj 1975. Fortsatte i olika band fram till sep 1999. Då hade jag "bankat" i 24 år. Tjugofyra år!!! Jag minns att tidigt av min far fick höra (speciellt om de va fint sommarväder ute) - Kan de va nåt å sitta där i den däringa lokalen å "banka" på dom där trömmera? Va ute istället - sparka böll eller nåt! Hm! Då fick jag en tankeställare: Var det så? Jag som alltid tyckt o trott att jag "spelade". Spelade musik. Jag var en musiker - om än på amatörnivå! Men "banka"?!? För en kort sekund så såg jag det "meningslösa" med det. Sitta på en spårvagn genom hela stan, gå in i en unken replokal o sätta sej - och med hjälp av två träpinnar, banka, banka, banka - i några timmar. Va va de för mening med DET? Men kom åter på bättre tankar, när jag kom hem å slog mej ner framför tv:n och tittade på en fotbollsmatch. Vuxna gubbar som sparkar en jävla boll emellan sej!!!!

Vår i antågande

Visst e det underbart med vinter! Kalla vindar och temperaturer som klättrar ner mot 15 grader. Och stannar där. Mysiga mörka stunder. Jul o nyår och alla trevliga helger. Det är nåt vemodigt och lite sorgset, som man e på väg in i nu. Och jag har en viss kärlek till det. Våren alltså. Det är inte bara ljusgröna löv och gräsdoft, som jag tänker på, utan mer att de e lite mer lättja. Känns så. Vintern blir ju lätt "allvarlig" och inbunden men i det kyliga vädret finns inga "måsten".  På sommaren så splittras man igen, blir lite mer oorganiserat, kanske. Tja, ett par veckor till, så e "den" här. Även om det idag var ren vinterkyla ute....! Och det var inte SÅÅÅÅ skönt...hahaha!

Reklamradio

Reklamradiostationerna sänder reklam mellan låtarna och finansieras på så sätt. Men de vet i sjutton! Är det inte så att reklamen pågår 24 tim/dygn, eller hur länge dom nu sänder? Själva låtarna är väl reklam det med? För artisterna, menar jag. Tror nog att skivbolagen ligger bakom mer än va man tror. Varför matas vi alltid med dom senaste låtarna, även om dom inte e bra? Vem betämmer det? Dåliga låtar, blir kanske bättre, om vi hjärntvättas med dom tills vi spyr. Går det så går det. Men vad är det som säger att en låt är "bra", bara för att den är nysläppt av en artist? Jag vet folk som inte kan tänka sej lyssna på t.ex LET THE BEST MAN WIN - från 1993, (som jag anser är ypperlig) bara för att den just är från 1993. Fel tid. Sextiotal, sjuttiotal och nu åttiotal - de funkar! Men 1993-2001? Njae, fel tid. Själv anser jag att, är en låt bra - så är den. Oavsett om de inte e "rätt" tidpunkt att acceptera den. " -Ge den 10 år till - så funkar den". (hahaha jag köper inte det). Nej, gott folk. En BRA låt, är en BRA låt! Punkt slut. Oavsett om den har 3, 9, 15, 30 eller 100 år på nacken. LET THE BEST SONG WIN!!!!

1:a skolkortet


När jag i årskurs 1, stolt kom hem med mitt första skolkort, så var det en munter upplevelse för mina föräldrar minns jag. Man plockade fram kortet i tid och otid, studerade och kommenterade. Det skickades upp till morföräldrar, och altid var det muntra samtal när det pratades kring det. Nu idag, så förstår jag. Kolla in gaddarna och det skeva smilet. En glad liten tanig kille som inte brydde sig om att 90% av tänderna ruttnat bort - och inte heller förstod att jag skulle få nya, fina, vita....!