Konversationen för 100 år sedan

Här en bild på min farmor,  förmodligen tagen för c:a 100 år sedan. En detalj av ett skolkort. Hon va då 7 år och av uttrycket att döma, första gången hon ser en kamera. F.ö uppvuxen på en ö i Bohuslän. Hur lät det när hon lekte med sina jämnåriga kamrater? Jag fantiserar att hon satt nere vi sjökanten, och en kamrat kommer fram och föreslår att dom ska leka.
- Hej H! Vill du va mä mäj?
- Ja di går vill bra. Va schka vi djö då?
- Far min har byggt en segel bått i tre. Han skar ud den ur en schtobbe vi hade leggandes på tömmta.
- Ja vi kan schtöpp den i schönn å se öm den flyder? De i rolitt di! Men senn måst ja gå hjem - maden e klar röpp mor.....!
         I dagens Sverige, så diskuterar man inte om en gammel träbåt flyter eller inte. När man idag är sju år å uppåt - då har allt utvecklats till ett mer delikatare problem. En helt annan värld......

Freesco-problem

Föreslår att du kör ett fast internt nät. Till att börja med åtminstånde. Ska du köra DHCP internet så måste du lägga upp en DHCP-server det kan iofs freesco sköta om du vill. Freesco:n kommer ut på internet i varjefall???
Ex. 192.168.1.x där x är valfritt tal mellan 1-255 fast inte samma på olika maskiner. Nätmask 255.255.255.0. Default Gateway : Freescos interna IP. Vanligt att man använder första numret i serien (192.168.1.1). DNS osv måste du också ha.

När du bootar upp freesco:n, får du ok från både eth0 och eth1? Om inte så hittar inte den kanske korten...
Förresten, under ikonen "nätverket" skall du inte kunna se din freescodator. I alla fall inte om du inte kompletterat den med en sambaserver. Däremot borde du kunna pinga det interna nätverkskortet på den om du har satt ip och nätmask rätt på datorn du sitter vid.
Freescon´s nätverkskort mot Internet kör DHCP, likaså klienterna och servern. Ska jag köra DHCP även på Freescon´s nätverkskort mot hubben?
Har du kontankt med internet i freesco? Telnetta dig in och prova att pinga din gateway hos din ISP. Kontakt?
Sedan skall du väl inte ha dynamisk ip på eth1 (ditt interna kort?) utan sätt t.e.x. 192.168.0.1 eller 1.1. Däremot är det väl en bra ide att konfigurera DHCP:n i Freesco så att dina interna datorer får dynamiska ip.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback