I dag har vi medlen, men...

När jag som glad amatörmusiker för 30 år sedan (och är än idag) spelade ihop med andra likasinnade, så hade vi våra "drömmar". Om än inte så stora och vidlyftande. Vi höll ihop och delade vårt intresse - musiken och musicerandet. Repade 2-3 ggr i veckan. Månd, onsd och sönd. Det fanns aldrig några hinder, vad jag minns. Alltid regelbundet.
- 3 gånger i veckan är nödvändigt, om det ska bli nåt, minns jag att vi sa.
Utespelningarna duggade inte tätt. Vi skrev eget, ibland instrumentalt. Men viljan fanns, och intresset. Och ambitionen. Inspelningar däremot, var något vi försökte oss på. Då fick vi resultatet av våra ansträngningar i replokalerna, på pränt. Att göra sina egna inspelningar, var det vi kunde göra. Vi ville alla känna på att spela in i en "riktig" studio, men som alla vet: det kostar X antal kronor per timma. Vem hade råd med det?

En eller två gånger per år, spelade vi in. Allt skulle gås igenom. Vi hade en organisatör/tekniker. Vi samlades och gick igenom tider (oftast en helg fre-sönd) och var vi skulle vara. Kanske i replokalen? Kanske någon annanstans? Vi gick igenom själva inspelningen. Hur vi skulle spela in, kanal för kanal. Vi hyrde och lånade. Bandspelare, mikrofoner, mixerbord, stativ, kablar etc. Instrumenten hade vi själva. När vi väl bestämt tid och plats - så sattes allt igång. Det skulle köras å hämtas, å passa ihop möten med personer bl.a.
När vi kom till lokalen så skulle allt släpas in. Rigga, dra kablar, koppla ihop, packa upp förstärkare o trummor.  När allt var på plats efter några timmar, så gjordes testinspelning. Brummande signaler, lurar som de inte hördes i, prassel å knak, svaj å dropout, hej å hå....listan kan göras lång.
När väl söndagen kom, så var alla tekniska saker fixade - och vi spelade blixtsnabbt och slarvigt igenom dom 2-3 låtar som skulle spelas in. Stressen fanns där, vi skulle strax packa ihop allting, det skulle återlämnas till uthyraren på måndag. Resultatet? En brusig kassetkopia.....

Vad har vi idag? Tja, hemma hos mig t.ex. En multikanal studio. Digital. Möjlighet att komma tillbaka när som helst för vidare pålägg. Bra trumljud (flera olika), orglar, synthljud, stråkljud, blås, två git + auk. Spara ner på brusfri CD-r. Kopieringsmöjligheter i det oändliga. Möjligheter att sprida blixtsnabbt ut i världen genom internet. Foto med digitalkamera (slipper vänta en vecka på att se misslyckade bilder) + fotoredigeringsprogr (för omslag).

Om inte ALLT, så är mycket möjligt idag mot 30 år sedan. Det som tog en månad DÅ, kan man fixa effektivare på en dag.
Vi har medlen. Men inte viljan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback